sâmbătă, 29 octombrie 2016

Bacaul in finala pentru titlul de Capitala a Tineretului

Bacău și Constanța se bat pentru titlul de Capitala Tineretului din România și pentru premiul de 50.000 de euro
Bacău și Constanța sunt orașele care au rămas în competiția pentru titlul de Capitala Tineretului din România și, implicit, pentru premiul în valoare de 50.000 de euro, care va fi oferit orașului câștigător. Următoarea Capitală a Tineretului din România va fi anunțată în data de 13 noiembrie, la Timișoara.
Inițiatorii programului — Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația SHARE Cluj-Napoca, Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR) — au stabilit că Bacău și Constanța au îndeplinit criteriile de înscriere în concurs și că cele două candidaturi sunt eligibile.
Dosarul de candidatură trebuia trimis până pe 21 octombrie, ora 23:59, la adresa de e-mail haisavorbim@capitalatineretului.ro, și să respecte regulile de înscriere în competiție:
— să includă o scrisoare de intenție din partea orașului candidat, semnată de primar (sau de persoana desemnată să reprezinte localitatea);
— să includă o scrisoare de intenție, scanată, din partea unei structuri de tineret reprezentative la nivelul localității (sau din partea unei coaliții formate de organizații de tineret pentru această cauză, dacă nu există o structură de reprezentare la nivel urban);
— să nu depășească maximum 40 de pagini, format A4.
Cele două candidaturi vor fi analizate de către un juriu independent, format din:
Andrei Popescu — Secretar de Stat, Ministerul Tineretului și Sportului;
Vlad Ștefan — Președinte, Consiliul Național al Elevilor;
Vlad Cherecheș — Președinte, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România;
Mihaela Gîrleanu — Director Executiv, Organizația Națională 'Cercetașii României';
Traian Ispasiu — Vicepreședinte Promovare, Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România;
Anca Năstase — Director Executiv, Federația VOLUM;
Mihai Vilcea — Vicepreședinte, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș;
Bogdan Talmaciu — Reprezentant, Tineretul Social Democrat;
Maria Forna — Președinte Executiv, Tineretul Național Liberal;
Vlad Țone — Președinte Executiv, Tineretul Alianței Liberalilor și Democraților;
Gabriel Popa — Președinte, Organizația de Tineret a Mișcării Populare;
Konrad Res — Coordonator Regional, Conferința Tineretului Maghiar din România;
Florin Godean — Country Manager, Adecco Romania;
Reprezentant, Samsung.
Jurizarea se va face în funcție de o serie de criterii, printre care motivația care a stat la baza fundamentării candidaturii, coerența viziunii, a misiunii și a obiectivelor, și corelarea proiectelor propuse cu strategii și documente de politici publice de tineret.
Orașul câștigător va purta titlul de Capitala Tineretului din România în perioada 2 mai 2017-1 mai 2018 și va câștiga un premiu în valoare de 50.000 de euro, acordat de Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația SHARE Cluj-Napoca, Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR).
Premiul reprezintă atât un punct de pornire pentru finanțarea proiectelor propuse de orașul câștigător, cât și o resursă disponibilă pentru contribuția proprie în atragerea de surse adiționale de finanțare. După decernarea premiului, inițiatorii programului vor continua eforturile de mobilizare a unor parteneriate publice și private pentru susținerea programului.
Viitoarea Capitală a Tineretului din România va fi anunțată în data de 13 noiembrie, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Timișoara, primul oraș din România care a primit titlul de 'Capitala Tineretului din România' și care și-a asumat pionieratul programului în perioada 2 mai 2016-1 mai 2017.
Despre program
'Capitala Tineretului din România' este un program care funcționează pe principii similare cu 'Capitala Europeană a Tineretului' și a fost inițiat, la nivel național, de:
Consiliul Tineretului din România (CTR) — entitate reprezentativă a tineretului din România;
Federația SHARE Cluj-Napoca — comanagerul programului Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului;
Grupul PONT — grup de experți de tineret, inițiatorul măsurilor de pregătire a Capitalei Tineretului din România pe baza experienței candidaturii municipiului Cluj-Napoca pentru Capitala Europeană a Tineretului 2015;
Banca Comercială Română (BCR) — lider al sistemului bancar românesc.
Obiectivul programului Capitala Tineretului din România este să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri și să-i implice activ în procesele decizionale din orașele lor pe teme ce țin de educație, cultură, politică demografică și alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, își propune să stimuleze autoritățile publice locale și companiile private să susțină și să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului.

Aplicația municipiului Bacău a fost scrisă în trei săptămâni, ca urmare a deciziei luate dupa întâlnirea de la Universitate, dintre organizațiile de tineret și municipalitate, reprezentată de primarul Cosmin Necuola și consilierul local independent Cristian Ghingheș.
Procesul de realizare a documentului de candidatură a fost transparent, deschis tuturor tinerilor care și-au manifestat intenția de a contribui, incluzând structuri precum Asociatia “Surf The Earth Project”, Asociatia “Ingenious Drama”, Liga Studenților din Universitatea “Vasile Alecsandri”, Asociația Elevilor din Bacău, Romanian Youth Movement for Democracy (RYMD), Asociatia “Be Great”, Asociația pentru Dezvoltare Activă (ADA), Centrul European Pentru Strategii Durabile, Asociatia “Un zambet”, Asociația Inițiative pentru o Comunitate Responsabilă, Asociația de Tineret Onestin, Bacăul Civic, Asociația “Happy Life”
„Nici aplicația Bacăului, nici a Constanței nu sunt deocamdată publice, însa grupul de inițiativă local a solicitat deja acest lucru Comisiei de guvernanta nationala a titlului, astfel sperăm să o putem publică în cel mai scurt timp”, declară Cristian Ghingheș.
Așa cum au solicitat organizatorii, documentul are 28 de capitole. Candidatura municipiului Bacau se întinde pe aproape 30 de pagini ce reprezintă practic o mini-strategie de dezvoltare a sectorului de tineret pe termen mediu și scurt, axata pe cinci mari domenii considerate prioritare de grupul local de inițiativă: educație, cultura, participare publică, antreprenoriat și sport.
„Principalul scop al candidaturii este menținerea sau atragerea tinerilor în Bacău, prin dezvoltarea infrastructurii de tineret (amenajarea unui Centru de tineret, dezvoltarea bazelor sportive, oferirea de spații pentru activitățile cultural-sociale ale tinerilor), pe de o parte, și prin susținerea de activități noi și de tradiție”, a precizat Ghingheș.
Conform consilierului local independent, circa 40 de evenimente de tineret sunt planificate să se desfasoare în Bacău în anul 2017 cu impact local și national, în încercarea de a angrena în primul rând cei aproape 40.000 de tineri din Bacău.
„În același timp, tot anul viitor vrem să realizăm și să adoptăm două strategii cu măsuri punctuale pentru tineri: Strategia de Dezvoltare Locală prin Cultură și Stategia de Tineret a municipiului Bacău”, a mai spus Cristian Ghingheș.
Diferiți de Constanța

Despre diferența dintre Bacău și Constanța, ne-a vorbit Gabriel Postolache, de la Asociatia STEP, semnatarul scrisorii de intenție din partea ONG-urilor:
„Ce ne deosebește de Constanța, credem noi, este dimensiunea cultural-creativă pe care am încercat să o dezvoltăm în această candidatură. Pe termen mediu și lung, șansa Bacăului este reprezentată de industriile creative, iar dacă vrem să ne ținem tinerii în oraș sau dorim să îi aducem acasă pe cei plecați la studii în alte orașe sau în strainătate, municipalitatea trebuie să îi sprijine să creeze aici și să trăiască din rezultatul muncii lor”.

Primarul Cosmin Necula a semnat angajamentul în numele orașului, asumându-și candidatura și programul propus, susținand totodată că aceste activități vor avea loc indiferent dacă Bacăul ia sau nu titlul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu