vineri, 7 octombrie 2016

Programul expoziţiilor din săptămâna 10 - 14 octombrie 2016

Luni, 10 octombrie 2016 - Sală de Lectură Patrimoniu
Perpessicius (DUMITRU S. PANAITESCU) (1891-1971)
Istoric şi critic literar, folclorist, eseist şi poet român, cercetător şi editor al operei eminesciene, membru titular al Academiei Române
Expoziţie de carte cu ocazia aniversării a 125 ani de la naştere, realizată de Crina Ifrim.

Miercuri, 12 octombrie 2016 - Sală de Lectură Periodice
Marin Cosmescu Delasabar (1916 - 2010)
Antologist, critic şi istoric literar, filolog, profesor de limba română şi profesor universitar, prozator, scriitor şi traducător român
Mapă cu articole din presa locală şi centrală cu ocazia aniversării a 100 ani de la naştere, realizată de Mihai Ciumaşu.

           
Vineri, 14 octombrie 2016 – Secţia de Artă
ZIUA INTERNAŢIONALĂ A NEVĂZĂTORILOR /15 oct
Expoziţie de documente si materiale audio, realizată de Cătălina Amăriuţei.
Ziua Internaţională a Nevăzătorilor a fost instituită de Organizaţia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor în 1993, la Varşovia (Polonia). Marcarea acestei zile a generalizat sărbătorirea la nivel mondial a "Zilei bastonului alb", instituită de preşedintele american Lyndon Johnson, în 1964.
Introducerea bastonului alb în America de Nord i se atribuie Clubului Internaţional "Lions", când, în 1930, un membru al clubului George A. Bonham a realizat că bastonul negru nu este prea bine văzut de şoferi. Clubul "Lions" a decis să vopsească bastonul în alb pentru a fi cât mai vizibil pentru conducătorii auto.

La începutul anilor 1960, mai multe organizaţii statale şi agenţii de readaptare, care ofereau servicii nevăzătorilor şi celor cu deficienţe de vedere, au făcut presiuni asupra Congresului american pentru a desemna ziua de 15 octombrie a fiecărui an ca 'Ziua bastonului alb' în toate statele din SUA. Pe 6 octombrie 1964, Congresul SUA a emis Rezoluţia HR 753, prin care îl autoriza pe preşedintele SUA să proclame ziua de 15 octombrie a fiecărui an ca fiind "Ziua bastonului alb".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu