miercuri, 23 noiembrie 2016

„Viciile – tentaţii înşelătoare” expozitie la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” / Comunicat de Presa

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, subunitatea Muzeul de Ştiinţele Naturii a deschis miercuri 09 Noiembrie 2016 ora 11.00 la sediul din Al. Parcului nr. 9, expoziţia temporară: „Viciile – tentaţii înşelătoare”. Prin intermediul muzeelor publicul are posibilitatea de a accesa o serie de informaţii, date, îşi poate lărgi sfera cunoştinţelor din diverse domenii, etc. Vizitatorii pot descoperi în muzeu un mediu plăcut, relaxant, pot trăi emoţii, etc. Muzeul de Ştiinţele Naturii Bacău, la fel ca multe alte instituţii de cultură din ţară, implementează proiecte cu impact în comunitate, în sensul asigurării accesului la cunoaştere, educare şi recreere. Prin expoziţiile sale, muzeul de ştiinţele naturii îşi propune să transmită informaţiile ştiinţifice, dar pentru mărirea impactului asupra vizitatorilor, vizează implementarea de expoziţii interactive, în care aceştia să se simtă incluşi, parte a tematicii abordate. Toate aceste aspecte le putem realiza prin implementarea de proiecte cultural-expoziţionale. Un astfel de proiect este şi expoziţia temporară „Viciile – tentaţii înşelătoare”, prin care ne propunem să atragem atenţia asupra unor realităţi care fac foarte multe victime: problemele legate de fumat, consumul de alcool, de droguri, etc. În vederea sporirii impactului am implicat în proiect instituţii care ne pot sprijini în demersul nostru de a conştientiza publicul larg în ceea ce priveşte această problemă a societăţii actuale. Astfel, toate acţiunile noastre în realizarea expoziţiei sunt completate, întregite şi de contribuţia altor instituţii implicate în mod direct în încercările de combatere a acestor probleme care au un impact deosebit de grav asupra societăţii actuale.
Prin acest proiect ne-am propus atingerea următoarelor obiective:
-conştientizarea publicului vizitator asupra consecinţelor negative ale consumului de alcool, tutun, droguri asupra organismului;
-exprimarea de opinii cu privire la impactul viciilor în viaţa cotidiană;
-responsabilizarea generaţiilor de azi de „a trage un semnal de alarmă” cu privire la capcanele pe care le întind viciile;
-sensibilizarea publicului larg referitor la degradarea stării de sănătate, distrugerea familiei, carierei a celor atraşi de aceste tentaţii;
-evidenţierea unor idei care să determine renunţarea la vicii prin auto-disciplină, conştiinţă/raţiune şi oferirea unor modele pozitive de viaţă prin accesul la diferite programe de ajutor pentru astfel de probleme.
Partenerii în acest demers sunt:
Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău,
Spitalul Judeţean Bacău,
Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Bacău
Centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog al Judeţului Bacău
Asociaţia Sprijin în dezalcoolizare Bacău
Asociaţia Stop Drog Bacău.
 Expoziţia prezintă câte un scurt istoric pentru tutun, alcool, dar şi efectele pe care le au asupra organismului uman consumul de alcool, tutun şi droguri, dezechilibrele şi bolile pe care le generează. Suportul ştiinţific al expoziţiei prezintă informaţii cu privire la organele afectate de vicii dar şi cu privire la efectele acestora asupra organismului uman în ansamblul său. Expoziţia este completată de obiecte de patrimoniu din colecţia Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău şi preparate umede din colecţia de anatomo-patologie a Spitalului Judeţean Bacău.
Datele statistice ne-au fost furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Bacău, iar unele informaţii folosite au fost puse la dispoziţie de Centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog al Judeţului Bacău, Asociaţia Sprijin în dezalcoolizare Bacău şi Asociaţia Stop Drog Bacău.

Expoziţia va fi deschisă pentru public până la 31 septembrie 2017, după care se va transforma într-o expoziţie itinerantă. Itinerarea acestei expoziţii va viza în principal pentru început unităţile şcolare din municipiul Bacău, după care va fi itinerată în judeţ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu