joi, 1 septembrie 2022

Femeile din județul Bacău pot face screening gratuit pentru a preveni cancerul mamar

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bacău a intrat în rețeaua de screening a Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași, care implementează programul “ONCOFEM - Fiiresponsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”, Cod SMIS: 136664. Proiectul, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, se derulează în parteneriat cu Fundația Enable România.

Programul se adresează tuturor femeilor asigurate sau neasigurate, cu vârsta între 50 și 69 de ani fără o zi, din județele Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea, Buzău. Femeile care corespund criteriilor din proiect pot face mamografii digitale gratuite, cu dublă citire. Vor prezenta doar buletin în original și copie. ( fără card de sănătate sau bilet de trimitere de la medicul de familie). Mamografiile din cadrul proiectului ONCOFEM se vor realiza la SJU Bacău, în baza unei programări prealabile la numărul de telefon telefon 0726.672.464, de luni până vineri, între orele 9.00-15.00.

Criterii pentru a beneficia de testare în cadrul programului ONCOFEM:

- vârsta între 50 și 69 de ani fără o zi;

- fără diagnostic confirmat de cancer mamar;

- fără simptome și antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar;

- nu au făcut mamografie în ultimul an;

- au adresa în buletin în unul din cele 12 județe vizate de proiect.

În cadrul proiectului ONCOFEM s-au realizat, la sediul IRO Iași, în perioada mai 2021 - iulie 2022, 2280 de mamografii, dintre care 2018 au avut rezultat negativ. Pacientele au fost informate că trebuie să revină la screening de rutină peste 2 ani, au primit recomandări privind semnele și simptomele la care să fie atente și recomandări privind un stil de viață sănătos. De asemenea, 262 de femei din totalul celor testate au fost programate pentru investigații suplimentare (ecografii). Dintre acestea, 26 au avut recomandare pentru puncție, iar 17 au fost deja confirmate cu cancer de sân. În paralel, de la 1 iulie 2022, Institutul Regional de Oncologie Iași pune la dispoziție și o Unitate Mobilă de Screening de Cancer Mamar, care este un cabinet imagistic pe roți. Unitatea, dotată cu mamograf digital, se deplasează în mediul rural din județele vizate de proiect, unde femeile nu au acces la servicii medicale, pentru efectuarea unei testări gratuite. În lunile iulie și august 2022, la unitatea mobilă s-au testat 959 de femei din 18 localități, din județele Iași, Vaslui, Tulcea, Galați și Constanta.

Proiectul ONCOFEM, a cărui valoarea totală este de 38,174,757.66 lei, se derulează până în decembrie 2023.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu