miercuri, 1 noiembrie 2017

Incluziunea socială prin ochii lucrătorilor de tineret din 21 de țări



Asociația pentru Dezvoltare Activă ADA din Bacău a organizat în perioada 17-30 octombrie 2017, în Slănic Moldova, Județul Bacău, un training internațional la care au participat tineri și lucrători de tineret din Bosnia and Herțegovina, Spania, Bulgaria, Malta, Italia, Republica Moldova, Polonia, Estonia, Grecia, Croatia, Suedia, Georgia, Azerbaijan, Turcia, Macedonia, Portugalia, Albania, Serbia, Lituania, Liban și România. 
Activitatea s-a desfășurat în cadrul proiectului ”Inclusion+”, implementat de Asociația pentru Dezvoltare Activă între 3 aprilie 2017 și 2 martie 2018. Proiectul este un program structurat de coaching si training, ce se desfășoară pe parcursul a mai multe luni și urmărește:
-Dezvoltarea capacității lucrătorilor de tineret de a înțelege importanța incluziunii sociale a tinerilor cu oportunități reduse în contextul extinderii Uniunii Europene, provocărilor actuale la nivel european și principiului diversității culturale, precum și dificultățile cu care se confruntă aceștia, ca punct de plecare pentru identificarea și includerea acestora în proiectele de tineret;
-Dezvoltarea competențelor necesare pentru identificarea, abordarea, selecția, pregătirea și lucrul efectiv cu tinerii cu oportunități reduse a lucrătorilor de tineret.
-Dezvoltarea calității în proiectele de incluziune socială în cadrul organizațiilor partenere și cele 21 de comunități locale implicate în cadrul proiectului.
-Dezvoltarea unui instrument vizual pentru promovarea pe internet a incluziunii sociale a tinerilor cu oportunități reduse.

Participarea tinerilor la rezolvarea problemelor comunităților locale este în continuă dezvoltare. În contextul provocărilor actuale la nivel european, participarea tinerilor trebuie să însemne mai mult decât doar consultarea lor în ceea ce privește schimbările și inițiativele care le pot afecta viața sau modela viitorul. Pentru ca societatea să beneficieze cu adevărat de pe urma implicării tinerilor, tuturor acestora trebuie să le fie create oportunitățile necesare pentru a se putea implica. Este esențial ca tinerii cu oportunități reduse să se poată implica, în special a celor ce au experimentat excluziunea socială contribuie la înțelegerea cauzelor excluziunii sociale și la dezvoltarea unui sistem eficient pentru incluziunea socială a tinerilor.

În general, implicarea tinerilor se confruntă cu excluziunea socială este dificilă și cu cât sunt mai marginalizați, iar obstacolele lor sunt mai mari cu atât implicarea acestora este mai greu de realizat. Principala piedică a lucrătorilor de tineret este faptul că în general aceștia sunt suspicioși, alteori chiar ostili atunci când vine vorba de implicarea unor ”străini” în viața lor.
Lucrătorii de tineret joacă un rol esențial în identiticarea și incluziunea socială a tinerilor cu oportunități reduse, sprijinirea și dezvoltarea acestora prin implicarea lor în proiecte de educație nonformală.

Mai mult decât atât, prin implicarea tinerilor cu oportunități reduse, atât ONGurile, dar și comunitățile locale au doar de câștigat. Astfel, experiența tinerilor cu oportunități reduse poate contribui la dezvoltarea proiectelor sau inițiativelor organizațiilor.
Pe parcursul celor 2 săptămâni de training, lucrătorii de tineret din cele 21 de țări au participat la sesiuni de formare, sesiuni de sharing și networking, sesiuni de planificare a 7 viitoare proiecte de incluziune socială, au elaborat o serie de clipuri de promovare a importanței incluziunii sociale și au realizat vizite de studiu în Bacău, la Fundația Sfântul Ioan Bosco și Asociația Valoare Plus și la sediul Federației Tinerilor din Bacău, unde au făcut schimb de bune practici și au dezbătut importanța incluziunii sociale a tinerilor cu oportunități reduse.


Proiectul este finanţat prin programul Erasmus+, programul de educaţie nonformală al Uniunii Europene dedicat tinerilor.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu