vineri, 22 aprilie 2016

Ziua Planetei Pământ

N-am vazut sa se intample ceva la Bacau... Poate nu stiu eu... Materialul ce urmeaza este preluat de pe agerpres.ro

Planeta noastră, Pământul, este sărbătorită, în fiecare an, la 22 aprilie, atât în cadrul Zilei Planetei Pământ, cât și în cadrul Zilei Internaționale a Mamei-Pământ.

Marcată pentru prima dată în 1970, Ziua Plantei Pământ a fost inițiată de senatorul american Gaylord Nelson și celebrată, inițial, doar pe teritoriul SUA. Din 1990, datorită eforturilor depuse de activistul Denis Hayes, Ziua Planetei Pământ a început să fie organizată la nivel internațional, în peste 140 de țări.

La rândul ei, Ziua Internațională a Mamei-Pământ este marcată de către toate statele membre ale Națiunilor Unite, fiind o inițiativă ONU concretizată prin Rezoluția 63/278, în 2009. "Mama-Pământ" este un concept antic comun în mai multe limbi și culturi, recunoscând legătura noastră cu planeta care susține și ne hrănește. Această zi nu înlocuiește celebrarea Zilei Plantei Pământ, prin ea se dorește o subliniere a importanței pe care trebuie să o acordăm planetei noastre. În unele părți ale globului pământesc, ziua dedicată acestuia se marchează în luna martie odată cu echinocțiul de primăvară.

În 2016, zilele dedicate Pământului au obiective comune pornind de la tema "Arbori pentru Pământ", sugestivă pentru misiunea de a lărgi și diversifica mișcarea pentru mediu, la nivel mondial, potrivit site-urilor earthday.org. / un.org. Între obiective se află și mobilizarea mai eficientă pentru a construi un mediu sănătos, durabil, prin combaterea schimbărilor climatice.

Tema din acest an pregătește atingerea obiectivului de plantare a 7,8 miliarde de copaci în următorii cinci ani, când aniversarea planetei ajunge la a 50-a ediție. Acțiunea de plantare a copacilor a fost demarată avându-se în vedere faptul că aceștia ajută la combaterea schimbărilor climatice. Ei absorb CO2 în exces și substanțele dăunătoare din atmosferă. Copacii ne ajută să respirăm un aer curat și contracarează pierderea speciilor.


În 2016, în această zi, este programată ceremonia de semnare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice, la sediul ONU din New York, de către Statele Unite, China și alte aproximativ 120 de țări. Această semnare îndeplinește o cerință cheie pentru intrarea în vigoare a Acordul adoptat de către toate 196 părți la Convenția-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice, la COP21 la Paris, la 12 decembrie 2015. În cadrul acordului, toate țările au convenit să conlucreze pentru limitarea încălzirii globale cu plus 2 grade Celsius în raport cu epoca preindustrială, în caz contrar existând riscul unor schimbări climatice cu efecte ireversibile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu