marți, 4 aprilie 2023

Cabinet de genetică medicală la SJU Bacău

 În ambulatoriul de specialitate copii, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău, funcționează și un cabinet de genetică medicală, atât pentru copii cât și pentru adulți.
Programările la consultație se fac  pe platforma on-line și la numerele de telefon:
0234 700 300
0234 700 333 în intervalul orar: 7-19, de luni până vineri.
Program cabinet: 7-14, L-V.
Dr. Roman Alexandra
Genetica Medicala este specialitatea medicală care se ocupă cu identificarea, diagnosticarea, tratarea și recuperarea pacienților cu afectiuni genetice și cu anomalii congenitale.
De ce este importantă Genetica Medicală?
Bolile genetice pot fi prezente la pacienții de toate vârstele și pot afecta orice sistem sau organ. Componentele genetice pot modifica, de asemenea, raspunsul organismului la factori de mediu, cum ar fi toxinele.
Genetica și afecțiunile genetice:
Cercetatorii au identificat peste 4.000 de boli care sunt cauzate de mutații genetice, iar numarul bolilor care au o bază genetică este în creștere;
A avea o mutație genetică care poate provoca o boală sau o afecțiune nu înseamnă întotdeauna ca o persoană va dezvolta efectiv acea boala sau afecțiune.
Când să vă adresați unui consult genetic?
Este bine sa vă adresați unui medic genetician, chiar și în situația în care nu suferiți de o afecțiune genetică. Există diferite categorii de persoane care pot sa beneficieze de serviciile de genetică medicală. Sfaturile și testele de genetică sunt utile:
Persoanelor care au sau suspectează un diagnostic genetic, de exemplu dacă au un defect din naștere sau o manifestare a unei afectări cromozomiale;
Persoanelor care au istoric familial de boală genetică;
Persoanelor carora medicul le recomandă testare genetică;
Persoanelor care doresc să cunoască riscul de dezvoltare a unor afecțiuni genetice;
Persoanelor care doresc să cunoască riscul de apariție a unor boli genetice la copii.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu