marți, 11 octombrie 2022

Situația afecțiunilor respiratorii în județul Bacău

 În această toamnă, valul de boli respiratorii este în creștere. Nu cred să existe băcăuan care să nu fi auzit în familie sau între prieteni de cineva atins de viroze și alte afecțiuni ale sistemului respirator. În acest sens, Direcția de Sănătate Publică (D.S.P.)Bacău a făcut publice datele statistice cu referire la afecțiunile respiratorii (I.A.C.R.S., pneumonii și bronhopneumonii) pentru perioada 3 –9 octombrie 2022.

Astfel, în cazul I.A.C.R.S. (infecțiuni acute ale căilor respiratorii), în intervalul prezentat s-au înregistrat 1522 de cazuri, dintre care 49 au necesitat internări în spitale. Cele mai multe cazuri – 448, s-au înregistrat la categoria de vârstă 5-14 ani iar cele mai multe internări – 19, au fost la categoria de vârstă 0-1 an. În cazul Pneumoniilor și Bronhopneumoniilor, în același interval, au fost raportate 265 de îmbolnăviri dintre care 59 de cazuri au avut nevoie de spitalizare. Pentru aceste afecțiuni, cele mai multe cazuri s-au înregistrat la categoria de vârstă 2-4 ani, respectiv 62 de cazuri. Cele mai multe internări -13, s-au înregistrat la categoria de vârstă 15 – 49 de ani.

De asemenea, D.S.P. Bacău a primit de la Ministerul Sănătății un numar total de 45.360 de doze de vaccin gripal, din care până în data de 11.10.2022 au fost vaccinate 16.533 de persoane.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Ca în fiecare an, campania se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

„Menționăm că respectarea regulilor de igienă, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, utilizarea măștilor de protecție în locuri aglomerate și spații închise, sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii”, a precizat într-un comunicat dr. Mihaela Arim, director executiv D.S.P. Bacău.

Florin Ștefănescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu