joi, 25 august 2022

A început ZIDART, ediția a V-a. Orașul prinde culoare

 

Zilele trecute s-a dat startul celei de-a cincea ediții a festivalului de artă urbană băcăuan, ZIDART. Galeria de artă stradală a orașului se va extinde anul acesta în cartierul Nord prin implementarea a unsprezece noi lucrări de mari proporții. Misiunea de a „umple orașul de culoare” este mai aproape de a fi îndeplinită prin integrarea acestei zone importante în circuitul urban al picturilor murale.

Astfel, până pe 15 septembrie 2022, evenimentul organizat de Asociația Ingenious Drama va găzdui 11 artiști, români și internaționali, selectați în urma concursului de propuneri. Aceștia vor realiza o serie de picturi murale ilustrând tema acestei ediții: UTOPIA.

„ZIDART înseamnă comunitate, cooperare și visare. Arta poate crea un spațiu sigur și deschis pentru dialog colectiv și pentru idei îndrăznețe, documentând în același timp diversitatea și nuanțele experienței umane. Puterea artei constă în candoarea filtrului prin care aceasta reflectă realitățile lumii în care trăim. Atunci când privești o lucrare de artă poți suspenda pentru câteva momente constrângerile lumii materiale și a pragmatismului cotidian, pentru a pătrunde în lumea ideilor și a te conecta cu sinele regăsindu-te in limbajul universal al trăirilor umane”, a explicat Iulia Enăchescu - coordonator comunicare și relații publice ZIDART.

Timp de trei săptămâni iubitorii de artă și de frumos, pasionații de cultură precum și trecătorii curioși vor putea urmări procesul fascinant prin care viziunile artiștilor prind viață sub forma unor impresionante povești vizuale ce transformă griul vast al pereților urbani în spații expoziționale. UTOPIA, cea de-a cincea ediție a festivalului de artă urbană ZIDART, a captat mai mult ca niciodată atenția artiștilor din întreaga lume. Din cele 178 de idei, propuse de 153 de artiști, mai bine de 100 au venit din afara țării și chiar de peste ocean. În urma procesului de jurizare au fost selectate 11 propuneri semnate de artiști din Mexic, Portugalia, Franța, Belgia, Ucraina și România. Ei sunt vizionarii a căror idei vor transforma peisajele urbane anoste și vor stârni imaginația întregului colectiv: Jacqueline de Montaigne (Portugalia), Sr Papa Chango (Mexic / Germania), Meri the Zu (România), Gijs Vanhee (Belgia), Wanda Hutira (România), Anna Conda (Franța), Diana Diaconu (România), Alexandra Lincu (România), Andrei Tonița (România), Daria Minina (Ucraina) și Ronin (România).

ZIDART - Street Art Festival este un proiect de regenerare urbană și socială prin intermediul artei stradale și a unor demersuri culturale adresate întregii societăți. Dedicat comunității, iubitorilor de frumos și creatorilor de street art în căutarea sufletului perete, festivalul a fost conceput din dorința de a crea o platformă pentru dialog social care să-i inspire pe oameni să fie prezenți în comunitate și să participe la viața culturală a orașului.

Cifrele ZIDART

5 ani, 33 de pereți, 46 de artiști, 6700 mp vopsiți. Mai târziu festivalul a devenit un brand local vizibil pe plan internațional care dezvoltă constant, alături de comunitate, un simț al identității și apartenenței stimulând un dialog activ în privința valorilor sociale și a integrării în contextul global.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu