miercuri, 4 octombrie 2017

Resurse ale naturii ilustrate pe mărcile poștale/Ciuperci

Printre cadourile neprețuite ale pădurilor, printre cele mai vechi specii de vegetale apărute pe Pământ, se numără și ciupercile. Acestea apar în diferite forme și culori și poartă denumiri variate și sugestive.
Romfilatelia va introduce în circulație emisiunea Ciuperci, vineri, 6 octombrie 2017, fiind disponibilă în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.
Ciupercile au un rol benefic în natură contribuind la descompunerea și dezagregarea vegetalelor, a frunzelor moarte și a resturilor lemnoase adunate pe sol. Anumite specii de ciuperci formează micorize pe rădăcinile unor arbori ca pini, stejari, castani și datorită acestora, arborii absorb mai ușor substanțele necesare creșterii. În schimb, ciupercile beneficiază de adăpost și de hrană.
Romfilatelia dedică colecționarilor și pasionaților de micologie noua emisiune de mărci poștale intitulată 'Ciuperci' formată din patru timbre ce ilustrează speciile Amanita caesarea, Amanita rubescens, Leccinum aurantiacum și Macrolepiota procera.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,50 lei, este ilustrată Amanita caesarea, o specie de ciuperci comestibile care crește în microbiota spontană în România, dar și în alte regiuni ale Europei, cu precădere în zonele mai calde. Amanita rubescens este o ciupercă comună ce crește pe teritoriul țării noastre, se poate găsi pe sol în păduri foioase și de conifere, câteodată chiar prin parcuri sau grădini, din iunie până în octombrie și poartă denumirile populare de Plopenchi sau Cuc. Este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei. Leccinum aurantiacum face parte din familia Boletaceae și are denumirea de hribă de plop, pâlnioară de plop sau pitarcă portocalie și este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei. Macrolepiota procera este o specie comestibilă care crește pe sol și pe care o putem găsi pe pajiști, în păduri sau locuri cu iarbă în timpul verii și toamnei. Ea este reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei.
Emisiunea de mărci poștale este completată de un plic prima zi și un set de 4 cărți poștale maxime, iar ca forme de machetare au fost folosite blocul special de 4 timbre (în album), coala de 28 de timbre și minicoala de 5 timbre și o vinietă.

Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 257 exemplare și este echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii și Plicul Prima Zi având ștampila 'prima zi' aplicată în clar în folio roșu. Fiecare element este numerotat de la 001 la 257.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu