duminică, 26 februarie 2017

Tineri din 14 țări s-au întâlnit la Slănic Moldova

Tineri din 14 țări s-au  întâlnit la Slănic Moldova și au discutat despre problemele și nevoile tinerilor refugiați, imigranți și cu oportunități reduse.
Asociația pentru Dezvoltare Activă ADA din Bacău a organizat în perioada 8 – 23 februarie 2017, în Slănic Moldova, Județul Bacău, un training internațional la care participă tineri și lucrători de tineret din 14 țări: Azerbaijan, Bosnia și Herzegovina, Liban, Malta, Polonia, Italia, Portugalia, Spania, Grecia, Estonia, Republica Moldova, Macedonia, Turcia și România.
Activitatea s-a desfășurat în cadrul proiectului ”Non Formal Education in Action” implementat de ADA în perioada 1 august 2016 – 31 mai 2017. Proiectul este un program structurat de coaching și training, ce se desfășoară pe parcursul a 10 luni și urmărește:
Să dezvolte capacitatea lucrătorilor de tineret de a planifica, implementa, disemina și evalua proiecte de educație nonformală, cu rezultate concrete și impact sustenabil.
Să faciliteze schimbul de bune practici la nivel internațional între organizațiile nonguvernamentale active în domeniul educației nonformale și să promoveze eficiența metodelor nonformale în abordarea provocărilor actuale privind criza refugiaților și imigranților.
Să dezvolte, prin intermediul metodelor de educație nonformală, un instrument vizual pentru promovarea valorilor Europene privind diversitatea, dialogul intercultural și inter-religios, libertatea, toleranța și respectarea drepturilor omului.
Să dezvolte bune practici în domeniul tineretului și colaborării internaționale între ONGurile implicate în proiect și să faciliteze elaborarea a cel puțin 5 viitoare proiecte de educație nonformală a căror grup țintă principal să fie tinerii cu oportunități reduse, tinerii în situații de risc, tinerii refugiați sau imigranți.

Pe fondul provocărilor actuale privind criza refugiaților și imigranților, având în vedere cotelor obligatorii privind primirea refugiaților, dar și din perspectiva creșterii numărului acestora în Uniunea Europeană din ultimul an, am identificat o serie de probleme și nevoi la nivelul comunităților locale, la nivelul tinerilor cu oportunități reduse, tinerilor refugiați sau imigranți, dar mai ales la nivelul ONGurilor și lucrătorilor de tineret care lucrează cu aceștia. Tinerii cu oportunități reduse, refugiați sau imigranți au nevoie de programe educaționale și de incluziune socială, dezvoltarea capacității de învățare și evaluarea transferabilității competențelor profesionale, consiliere și sprijin în procesul de adaptare (mai ales din perspectiva diferențelor culturale). ONGurile au un rol important în rezolvarea acestor probleme, a putea face asta, trebuie să-și dezvolte capacitatea de a elabora și implementa proiecte incluzive de educație nonformală, adaptate problemelor și nevoilor comunităților locale. În cadrul trainingului din Slănic Moldova, participanții din cele 14 țări și-au dezvoltat competențele necesare pentru a putea lucra cu acești tineri.
În cadrul activității au avut loc atât sesiuni de training, prin care ne-am asigurat că participanții au dobândit competențele necesare pentru a dezvolta proiecte educaționale pentru tinerii cu oportunități reduse în general și pentru tinerii refugiați și imigranți în special, dar și activități de networking, seri și vizite interculturale.
Deși trainingul din cadrul proiectului ”Non Formal Education in Action” s-a terminat pe 23 februarie, Asociația pentru Dezvoltare Activă ADA din Bacău își continuă misiunea de a iniția, promova și implementa măsuri de dezvoltare activă și durabilă a calității vieții pnetru consolidarea unei societăți responsabile și active sub aspect cultural, educațional, social și ecologic, iar în perioada 26 februarie – 5 martie 2017 va desfășura, tot în Slănic Moldova, un laborator de educație nonformală pen tru dezvoltarea inițiativelor tinerilor băcăuani în domeniul tineretului.

O parte din opiniile participantilor:
Maria Bivol, Republica Moldova

Training-ul a fost o oportunitate necesara pentru lucratorii de tineret din 14 tari de a-si imbunatati capacitatile de lucru cu refugiatii si tinerii cu mici oportunitati! Experienta obtinuta in aceste 16 zile ne-a ajutat sa ne imbunatatim, si sa invatam cele mai bune si eficiente instrumente de lucru, bazate pe educatie nonformala! ADA a reusit cu succes sa egaleze timpul de lucru cu cel de odihna pentru participanti, prin vizita celor mai frumoase locuri din Slanic Moldova si Brasov! Interactiunea multiculturala a fost un alt punct forte al proiectului, care ne-a ajutat sa ne depasim propriile limite si stereotipuri. Personal pentru participantii Asociatiei Obstesti Alternativa din Republica Moldova, aceat proiect reprezinta o sursa de inspiratie pentru a aplica la programul Erasmus+ si a stabili noi parteneriate in vederea implementarii diverselor proiecte!

Heelia Sillamaa, Estonia

M-am simtit minunat in Romania si cea mai buna parte a ei mi s-au parut localnicii, care sunt printre cei mai prietenosi oameni pe care i-am intalnit, au fost de un real ajutor si foarte primitori. Peisajele din Slanic Moldava sunt de-a dreptul uimitoare. Este un loc atat de linistit incat cred ca este un loc perfect pentru petrecerea unor vacante de neuitat, asa ca sigur ma voi intoarce intr-o zi. Proiectul in sine a fost o experienta deosebita pentru mine. Sunt fericita pentru ca aici am avut oportunitatea sa intalnesc atat de multi oameni interesanti din intreaga lume. De la fiecare am invatat lucruri interesante pe care le voi duce cu mine acasa. Acesti oameni minunati mi-au intarit credinta intr-un viitor mai bun. 

Kinga Jakubek, Poland

Slanic Moldova este un loc foarte placut. Mi-au placut peisajele deosebite, si linistea acestor locuri. Zona prezinta un potential deosebit care ar putea sa atraga mai multi turisti -  cu siguranta merita sa fie promovata. In timpul proiectului am avut sansa sa  sa vorbim cu locuitori din Slanic si au fost foarte deschisi si prietenosi. Ne-am simtit foarte bine acolo. Romania este o tara fascinanata. Cu siguranta doresc sa ma intorc si sa vizitez mai mult.



Imer Mehanović, Bosnia si Herzegovina
 Slanic Moldova iti ofera o imagine asupra vietii, culturii si traditiilor
poporului roman. In acelasi timp, Slanic Moldova este un loc potrivit unde poti face plimbari, drumetii, inot, ski, poti explora Natura superba si salbatica a muntilor Carpati. Intr-adevar sunt necesare mai multe investitii in infrastructura acestei statiuni. Investitiile sunt necesare pentru a imbunatati viata localnicilor, dar si a turistilor care vin aici sa se relaxeze si bucure de bogatiile natural ale zonei. Pentru  mine, Slanic Moldova, a fost un loc propice de invatare si meditatie in mijlocul unor peisaje de o frumusete rara.  



Pablo Garcia Irureta-Goyena, Spania
Romania este una dintre tarile pe care nu multi oameni din vestul Europei doresc sa o viziteze si greseala pe care o fac este dramatica. Printre lucrurile pe care aceasta tara le are de oferit, as mentiona frumusetea Bucurestiului si a arhitecturii sale, imensitatea peisajelor si diferitele posibilitati turistice pe care ti le ofera: Muntii Carpati si Marea Neagra, castele si cetati misterioase, traditiile culturale si gastronomice, si de asemenea orase cosmopolite si sate micute, unde timpul pare ca s-a oprit in loc. Asupra acestei ultime parti as vrea sa fac referire, devreme ce am stat la Slanic Moldova timp de doua saptamani. Acest orasel pare sa imbine trasaturi rurale si turistice deopotriva. Aceste trasaturi contrastante se observa prin oamenii care traiesc in aceste locuri si cei care vin sa le viziteze. Reflecta doua fete ale Romaniei, si de aceea mi s-a parut atat de interesant, pentru ca am putut astfel sa observ diferite aspecte ale realitatii romanesti. Sejurul nostru aici a fost minunat, gazdele noastre ne-au tratat foarte bine. Mai mult, liderii si voluntarii Asociatiei pentru Dezvoltare Activa au sustinut un training creativ unde am invatat si impartasit idei si experiente care sper sa ne fie pe viitor de un real folos in crearea si desfasurarea proiectelor noastre. Sintetizand, surpriza mea in legatura cu Romania a fost una extraordinar de placuta si ma gandesc deja sa revin si sa lucrez mai departe cu ADA si in alte proiecte. Va multumesc mult.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu