marți, 21 februarie 2017

Festivalul „Bucurie și Promisiune” Ediția a III-a

Festivalul  „Bucurie și Promisiune” și-a continuat și în acest an activitatea, propunând o ediție de poveste pentru Cercetașii României. Tema acestui festival a fost „Să deslușim misterele”, inspirat din desenele cu Scooby-Doo.
Festivalul Cercetășesc ”Bucurie și Promisiune” a propus 3 zile de activități interactive, sociale, de dezvoltare a abilităților și de conștientizare. Programul a inclus o drumeție de jumatate de zi cu provocări, ateliere pe mai multe domenii, prelegeri, momente spirituale și multe jocuri educative. Festivalul a adunat cercetași din mai multe orașe pentru a marca în spiritul specific Ziua Mondiala a Cercetașului, din 22 Februarie, ziua de naștere a fondatorului Mișcării.
 Au acceptat această provocare de a se aventura alături de noi în lumea misterelor, un număr impresionant de 100 de cercetasi dornici de distracție.
Echipa de organizare a festivalului, formată din 23 de exploratori și lideri, s-a întrecut pe sine însăși, punând cap la cap ateliere, jocuri, provocări, trasee în pădure și teme de gândire pentru cele trei zile.
Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc vineri, 17 februarie, ora 18:00, după ce căile tuturor cercetașilor s-au unit într-un singur punct, sala de sport „Doina Melinte”, cea care s-a transformat în casa cercetașilor pentru trei zile.
Totul a început cu tradiționalul dans cercetășesc, introducându-i astfel pe cercetași în atmosfera festivă, urmat de trei jocuri mari de cunoaștere.  Seara a continuat într-o notă distractivă, voia bună fiind emanată pretutindeni, și cum știm cu toți că timpul trece repede când te distrezi, zorii zilei s-au ivit, dezvăluind o nouă zi plină de activități.
„Sâmbătă ne-am trezit pe ritm de sârbă moldovenească, fapt ce ne-a energizat pentru întreaga zi. După ce participanții au fost împărțiți în opt patrule de câte zece oameni, au fost repartizați la activitățiile pregătite pentru ei. Jumătate dintre noi am plecat în căutarea lui Shaggy, pe dealurile împădurite din vecini. Traseul pregătit pentru ei a fost presărat cu multe provocări și indicii care să-i conducă la țintă, dar în același timp și-au dovedit aptitudinile cercetășești, lucrând mereu în patrulă, și având grijă unii de alții, fiind sub continua observație a celor din staff, care știau foarte bine dedesubturile traseelor aplicate. În același timp, ceilalți 50 de cercetași rămași în sală, au avut parte de patru ateliere în carusel, din care au dobândit tehnici de elucidare ale misterelor. Folosindu-se de indiciile stabilite înainte, fiecare patrulă a reușit să rezolve misterul crimei, în cadrul atelierului de criminalistică.
Pentru a avea momeala cu care să-i poată atrage pe monștri, cercetașii au învățat să facă rapid bomboane din biscuiți, iar pentru a-i ține departe pe cei rău-intenționți din visele lor, participanții au confecționat dream-chatch-uri, vestite pentru acest lucru.  Dar cea mai mare provocare a fost Camera de Evadare , ce le-a dat mari bătăi de cap tuturor căci s-au trezit încuiați într-o cameră ce părea fără sens , însă toți au dovedit că cercetașul se descurcă în orice situație și au găsit toți cheia către libertate .
Înaite de un prânz copios cu mâncare făcută la chirostea , am avut-o alături de noi pe doamna pshiholog Laura Bușilă, colaboratoarea nostră din fiecare an, care, asemenea unei cărți vii, ne-a dezvăluit secrete vitale în deslușirea limbajului trupului, folosindu-se de personalitățile personajelor principale din Scooby-Doo, totul într-o manieră distractivă și ușor de asimilat. După masă, rolurile au fost inversate, bravii cercetași alături de Shaggy cel regăsit au rămas în sală pentru a dobândi și ei aceleași experiențe. Ceilalți au plecat în căutarea lui Scooby, înfruntând pe traseu fantome, deslușind informații din codul Morse, câștigând Scooby-Snacksuri la ștafete și evadând din închisoarea fantomelor.
Când ne-am reunit toți la sală, doamna director Antip Crina a trecut în revistă câteva din misterele literaturii.
Am sărbătorit regăsirea celor doi prieteni printr-o olimpiadă cu trasee, tras cu arcul, Fussball uman și jocul încrederii numit Fermoarul, prin care au putut să-și etaleze aptitudinile dobândite în decursul zilei. Totul a fost urmat de o petrecere pe cinste, pentru a ne aminti de scopul adunării, și anume comemorarea fondatorului cercetășiei, Robert Baden-Powell, și a sărbători Ziua Mondială a Cercetașului împreună.
Duminică, în cadrul liturghiei, am atins și latura spirituală și a doua parte din numele festivalului prin depunerea și reînnoirea promisiunii într-un moment solemn și drag nouă.

Și cum nici o petrecere nu e petrecere fără tort, ne-am întors la sală pentru a sărbători reușita acestor zile. Cei mai vrednici dintre cercetași au fost premiați, iar despărțirea a fost mai ușoară deoarece avem siguranța că ne vom întâlni din nou la anul, la o altă ediție de poveste”, a povestit Ioana Bulai, liderul  coordonator al cercetașilor din Nicolae Bălcescu, care ne-a declarat: „Festivalul „Bucurie și Promisiune„ înseamnă nu doar trei zile de activitate cercetășească, ci un proces frumos și lung, înseamnă muncă în echipă și trăirea din plin a fiecărui moment de pregătire. Pentru mine e o mare bucurie să lucrez cu așa o echipă, să pot coordona exploratori atât de implicați, plini de idei și cu mult chef de lucru și de râs. Numărul mare de participanți din acest an ne-a determinat și mai mult să planificăm  o ediție de neuitat, să ne întrecem pe noi și să rămânem în memoria celorlalți pentru cel puțin un an, dar acum când suntem pe final pot spune că ne-a reușit! Am cules multe zâmbete și impresii bune, fotografiile stau dovadă că voia bună a fost la ea acasă și cu siguranță plecăm cu amintiri pe viață. Este uimitor cum în trei zile se leagă prietenii, cât de confortabil te simți în preajma celorlalți după mai puțin de 24 de ore de când îi cunoști și cât de grea e despărțirea. Încercăm să ducem mai departe povestea festivalului, cu dorința să dăm din experiența noastră și celorlalți, și, cu prilejul acestei sărbători a cercetașilor, să fim recunoscători că suntem beneficiari ai acestei metode Scout care pentru mulți devine un stil de viață cu principii și valori clare.”



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu