vineri, 6 mai 2016

Observatii astronomice / Tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea"  invită publicul pasionat de astronomie pe data de 9 mai 2016 la - la sediul instituției din str. Aleea Parcului nr.9 – la observații astronomice  in aer liber





            La data de 9 mai 2016 planeta Mercur va tranzita discul Soarelui, acest fenomen astronomic fiind vizibil aproape în întregime din România. Evenimentul debutează la ora 14:12 cu primul contact în zona estică a discului solar, Soarele fiind în acest moment la altitudinea de 600 pe cerul sudic. După doar 3 minute, la ora 14:15, Mercur intră în totalitate peste discul solar, planeta începând astfel să tranziteze discul solar pentru următoarele 7 ore și 30 minute.
            Maximul tranzitului se produce la ora 17:55, moment în care distanța aparentă dintre centrul discului planetei Mercur și centrul discului solar este minimă. Soarele este în acest moment pe cerul vestic, la 260 altitudine, coborând încet spre apus. Pe teritoriul României tranzitul va fi încă în desfășurare la apusul Soarelui, care se produce în Bacău la ora 20:33.
Pentru observarea tranzitului este obligatorie utilizarea unui filtru solar. Dacă priviți Soarele cu ochii neprotejați chiar și pentru câteva secunde, puteți să suferiți leziuni grave la nivelul retinei care se pot transforma în pierderea temporară sau chiar definitivă a vederii!

            Ultimul tranzit al planetei Mercur peste discul Soarelui s-a produs pe 8 noiembrie 2006, dar el nu a fost vizibil în țara noastră, iar ultimul tranzit vizibil din România a avut loc pe 7 mai 2003. Următorul tranzit al planetei Mercur peste discul solar se va produce pe data de 11 noiembrie 2019, el fiind vizibil și din țara noastră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu