joi, 14 iulie 2022

Suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor din Bacău a scăzut în ultimii 5 ani! Viceprimarul Ghingheș propune un regulament pentru întreținerea și dezvoltarea suprafețelelor verzi din oraș

 


În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o miercuri, 13 iulie, între suprafețele verzi neamenajate din spatele Stadionului Municipal, viceprimarul Cristian Ghingheș a anunțat că a depus un proiect de hotărâre pentru aprobarea unui regulament pentru organizarea și întreținerea spațiilor verzi din oraș, însoțit de un set de măsuri care vor fi propuse Consiliului Local pentru extinderea suprafețelor verzi.

Intitulat generic “Regisver”, pachetul de reguli și măsuri vizează creșterea ponderii spațiilor verzi în vederea atingerii țintei de 26 mp/locuitor, așa cum prevede standardul minimal, dar și Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU). De altfel, conform datelor oficiale din SIDU, suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor din municipiul Bacău s-a diminuat în ultimii 5 ani, ajungând la 21,67 mp în prezent față de 22,4 mp în anul 2017.

În loc să avem mai mult verde în oraș și implicit un peisaj urban care să ne facă mai sănătoși, care să amelioreze efectele caniculei din perioada aceasta, să ne încânte ochii și în cele din urmă să ne încurajeze să petrecem mai mult timp în aer liber, vedem cu toții cum regresăm la acest capitol. Proiectul pe care îl propun este un moment de cotitură în care spunem STOP tăierilor și defrișărilor abuzive, STOP ridicării construcțiilor pe spațiilor verzi, STOP gestionării după ureche a spațiilor verzi! Vom administra spațiile verzi din cartiere împreună cu cetățenii și entitățile interesate, vom demara de urgență proiectele de extindere a spațiilor verzi prevăzute în SIDU și vom sancționa drastic distrugerile. Este regulamentul tuturor băcăuanilor, așa că aștept toți colegii consilieri locali să fie coinițiatori ai acestui regulament.” – Cristian Ghingheș, viceprimar al municipiului Bacău

Regulamentul introduce, în premieră pentru municipiul Bacău, dreptul cetățenilor de a se implica în revitalizarea și regenerarea urbană a cartierelor în care locuiesc. Băcăuanii vor putea să își amenajeze și/sau întrețină spațiile verzi publice din vecinătatea acestora printr-un protocol de colaborare, în baza unei cereri și a unui plan de amenajare realizat împreună cu Secția Parcuri și Spații Verzi a municipalității. De asemenea, scuarile și grădinile publice din afara cvartalelor de locuit vor putea fi întreținute și/sau amenajate de persoanele juridice interesate, având dreptul să amplaseze cel mult două panouri informative de mici dimensiuni.

Operațiunile de toaletare a arborilor se vor putea face strict în baza unui ghid inclus de aplicare a tăierii la arborii foioși, preluat de la Diana Culescu, președintele Asociației Peisagiștilor (ASoP), iar tăierile vor putea fi efectuate doar cu acordul unei Comisii locale pentru spații verzi și, indiferent de condiții, doar dacă vor fi plantați alți doi copaci, preferabil în proximitatea celui tăiat. Vor exista solicitări tip pentru toaletare și tăiere, iar din Comisia Locală pentru Spații Verzi vor face parte doi reprezentanți ai societății civile cu activitate remarcabilă în domeniul protecției mediului, doi funcționari din cadrul Secției Parcuri Spații Verzi, dar și un funcționar din Direcția Urbanism a primăriei. Această comisie va aproba și solicitările de amenajare și gestionare a spațiilor dintre blocuri în baza protocolului de colaborare care va fi semnat cu cetățenii sau cu asociațiile de proprietari interesate.

Odată aprobat, proiectul obligă executivul Primăriei Bacău nu doar să nu mai încheie contracte de închiriere sau de concesiune pentru ridicarea de construcții pe spațiile verzi, dar și să inițieze în termen de 30 de zile cele 3 proiecte prioritare din SIDU pentru reabilitarea și extinderea spațiilor verzi:

- audit al spațiilor verzi din municipiul Bacău - evaluarea calității spațiilor verzi existente și a posibilităților de amenajare de noi spații verzi în municipiu;
- program de amenajare spații verzi noi în municipiul Bacău - conform concluzii audit spații verzi;
- realizare aliniamente stradale pe străzile din Municipiul Bacău - zone de regenerare urbană.

                De asemenea, primarul va trebui să prezinte semestrial un raport în fața Consiliului Local cu privire la implementarea tuturor celor 11 proiecte și măsuri complementare pe care SIDU le propune pentru atingerea obiectivului unei zone metropolitane cu o rețea albastră-verde  consolidată, extinsă și valorificată: perdele forestiere, împăduriri pe terenurile degradate și neproductive, amenajarea malurilor lacurilor, realizarea aliniamentelor stradale verzi etc.

Regulamentul mai prevede obligativitatea întocmirii unui plan anual de administrare și întreținere a spațiilor verzi, realizarea auditului și a strategiei obligatorii potrivit Legii 24/2007 a spațiilor verzi, funcționalizarea și actualizarea lunară a Registrului spațiilor verzi printr-o evidență localizată și periodică a intervențiilor de plantare, toaletare sau tăiere, efectuarea de tratamente împotriva dăunătorilor în baza buletinelor zilnice ale Oficiului Fitosanitar, dar și măsuri pentru combaterea creșterii vegetației spontane precum reîmprospătarea solului cu pământ fertil, aducerea acestuia la un nivel inferior bordurilor pentru prevenirea formării de aluviuni în urma precipitațiilor, respectiv însămânțarea cu gazon sau plante acoperitoare la sol ca regulă generală pe întreg teritoriul municipiului Bacău.

                Arborii cu valoare estetică și/sau istorică, cum este cazul stejarilor lui Cuza de pe str. Cuza Vodă, vor beneficia de un regim de protecție local, astfel încât lista cu arborii valoroși și recunoscuți la nivelul comunității va fi propusă de în  90 de zile de la adoptarea regulamentului și, după aprobarea Consiliului Local, orice arbore de pe această listă va putea fi tăiat numai după votul consilierilor locali, măsură propusă în lipsa unui alt regim de protecție pentru acești copaci valoroși.

                Sancțiunile prevăzute de regulamentul REGISVER sunt pe măsură, pornind de la 500 de lei și ajungând chiar și la 2.500 de lei pentru distrugerea spațiului verde din municipiul Bacău, agenții Poliției Locale urmând să aibă inclusiv posibilitatea de a obliga contravenienții să suporte costurile pagubelor produse în baza unei grile anexate la regulament.

                Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și întreținerea spațiilor verzi și parcurilor (REGISVER) a fost depus astăzi de viceprimarul Ghingheș și urmează să intre în dezbatere publică, fiind planificate consultări în toate cartierele orașului în următoarele săptămâni pentru promovarea măsurilor și completarea propunerilor. Proiectul poate fi consultat aici (www.bit.ly/regisver), iar observațiile pot fi transmise pe adresa

cristian.ghinghes@primariabacau.ro sau la numărul de telefon 0752.021.326.


 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu